ЗАВРШЕНО АНКЕТИРАЊЕ ГРАЂАНА У ОКВИРУ ПРОЦЕСА ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА

Градска управа града Сомбора је по четврти пут спровела процес ”Партиципативног буџетирања” чиме је свим Сомборцима омогућила да, прво, предложе пројекте који би се финансирали средствима из градског буџета, а затим и да, у другом кругу, гласањем дају своју подршку оном предлогу за који мисле да ће им у највећој мери допринети подизању квалитета живота у локалној заједници.

Први круг анкетирања грађана спроведен је у периоду од 10. до 20. октобра 2018. године и тада је прикупљено укупно 80 пројектних предлога грађана, од којих се првих пет по броју гласова нашло на анкетном листићу у другом кругу, спроведеном у периоду од 10. до 20. новембра 2018. године. Од укупно 29.000 одштампаних анкетних листића грађани су искористили 5.252 док је посебно приметно повећано интересовање грађана за гласање електронским путем, где је преко упитника постављеног на званичном сајту града Сомбора гласало 679 суграђана, што у збиру даје 5.931 попуњен анкетни листић.

Чланови Радне групе за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину су након пребројавања анкетних листића пристиглих из свих градских и сеоских месних заједница као и Услужног центра Градске управе утврдили следеће резултате:

1. Бачки Брег – уређење Дома културе – 776 гласова
2. Чонопља – реконструкција зграде Библиотеке – 1.857 гласова
3. Сомбор – изградња шеталишта и осветљења уз канал (од ресторана ”Слон” до купалишта на Тромеђи) – 2.235 гласова
4. Бачки Моноштор – уређење Дома културе – 966 гласова
5. Сомбор – уређење улице Суботички пут (од пружног прелаза до обилазнице) – 89 гласова
Неважећих је било 11 листића.

Радна група ће у најкраћем року одржати састанак на коме ће формирати званичну листу предлога и исту упутити надлежним службама Градске управе које ће, као и у случају претходних циклуса ”Партиципативног буџетирања” одлучити сходно приказаним резултатима.