ПРЕЗЕНТАЦИЈА МЕРА АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗА УКЉУЧИВАЊЕ ГРАЂАНА У ПРОЦЕС ДОНОШЕЊА ОДЛУКА О ТРОШЕЊУ СРЕДСТАВА ПРИКУПЉЕНИХ ПО ОСНОВУ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ 2018-2021

У МЗ „Селенча“ данас је за чланове Савета месне заједнице, као и за остале секретаре градских месних заједница одржана кратка презентација „Мера акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених по основу пореза на имовину 2018-2021“.

На презентацији су говорили Сава Дојић, градски већник за финансије, Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице за област културе и информисања и Бранимир Трбојевић, порески инспектор.

Град Сомбор је једна од 44 локалне самоуправе које учествују у програму Општински економски развој у Србији фаза 2 – „Реформа пореза на имовину“ који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ) у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, Министарством финансија и Сталном конференцијом градова и општина.

„Програм тежи да унапреди квалитет живота, услуга и управљања за што већи број грађана. Посебан акценат се ставља на побољшање дијалога са грађанима, и њихово укључивање у процесе доношења одлука о коришћењу прихода од пореза на имовину који одговарају потребама грађана“ истакао је Бранислав Сворцан, помоћник градоначелнице за област културе и информисања.

„Град Сомбор сваке године организује циклус партиципативног буџетирања, у коме су грађани позвани да у два круга гласања одаберу пројекат од значаја за заједницу који ће бити финансиран у наредној години. На овај начин финансирани су пројекти  по жељи грађана, а у томе највећу улогу треба да имају месне заједнице“ истакао је Сава Дојић, градски већник за финансије. „Треба да се сви потрудите да наше грађане обучите на који начин могу директно утицати на процес доношења одлука које се тичу квалитета живота у заједници у којој живе. У исто време, директно ћете утицати на прихватање приоритета који ће се финансирати из средстава прикупљених на основу пореза на имовину“ истакао је Дојић.

Бранимир Трбојевић, порески инспектор, је присутнима говорио о начину и важности плаћања пореза на имовину. Значајан приход града у последњих неколико месеци је управо приход од пореза на имовину, који је значајно повећан након обављеног пописа.

„Веома је важно да уведемо пореску дисциплину, да сви подједнако плаћамо наше обавезе, на тај начин ћемо успети да прикупимо што више средстава који ће се управо трошити на финансирање пројеката по жељи грађана. Град се увек труди и излази у сусрет свим нашим грађанима и у начину плаћања дуговања“ рекао је Бранимир Трбојевић, порески инспектор.

                                                                      Послови информисања и односа са јавношћу

  • DSC_0650
  • DSC_0654
  • DSC_0657
  • DSC_0658
  • DSC_0655