POČELO PRIKUPLJANJE PREDLOGA GRAĐANA O NAČINU TROŠENJA SREDSTAVA BUDŽETA ZA 2019. GODINU U OKVIRU PROJEKTA „PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE“

Projekte su predložili i Sava Dojić, član Gradskog veća za oblast finansija i privrede i Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice za oblast kulture i informisanja

Građani imaju mogućnost da kreiraju budžet za 2019. godinu,  predlažući projekte koji će poboljšati kvalitet života u njihovoj mesnoj zajednici, ulici, kvartu, selu ili salašima.

Način da to ostvare jeste da  svoj predlog dostave u okviru realizacije projekta „Participativno budžetiranje 2019“.

Poziv građanima da predlože projekte uputili su članovi Radne grupe za realizaciju Akcionog plana za uključivanje građana u proces donošenja odluka o trošenju sredstava prikupljenih po osnovu poreza na imovinu 2018-2021 – Sava Dojić, član Gradskog veća za oblast finansija i privrede i Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice za oblast kulture i informisanja.

„Ovo je četvrta godina kako grad Sombor sprovodi projekat „Participativno budžetiranje“ čiji je osnovni cilj da se što više građana uključi u odlučivanje o načinu trošenja sredstava budžeta grada. Na ovaj način svaki građanin Sombora ima mogućnost da predloži neki projekat, a pojedine će lokalna samouprava finansirati u narednoj godini“, naveo je Dojić i istakao da su projekti koje su građani u prethodne tri godine predložili i izabrali, uspešno realizovani.

„Prikupljanje predloga traje do 20. oktobra i građani mogu da se organizuju i okupe oko srodnih ideja i zahteva, a grad će  predloge koji dobiju najveću podršku građana finansirati. Značaj svega ovog jeste da građani odlučuju o tome gde će se trošiti njihove pare, jer plaćaju porez na imovinu i smatramo da je potrebno da o tim parama i njihovom trošenju  građani i odlučuju“, istakao je Dojić.

Branislav Svorcan je naveo da je za potrebe sprovođenja „Participativnog budžetiranja 2019“, distribuirano 29000 anketnih listića i građani su ih već dobili uz račune koje je distribuirala JKP „Čistoća“ za njihove usluge.

„Odštampano je i dodatnih hiljadu upitnika koji su raspoređeni u Gradskom uslužnom centru, Domu penzionera na Prvomajskom bulevaru, Domu za negu starih lica na Apatinskom putu, kao i u mesnim zajednicama koje su za tim iskazale potrebu. Apelujemo na građane da i ukoliko misle da je njihova ideja „sitna“ ili misle da ne može biti podržana, popune upitnik i ubace u kutiju za prikupljanje projektnih predloga. Građani imaju mogućnost da glasaju i popunjavanjem elektronskog upitnika koji je postavljen na sajtu grada“, naveo je Svorcan i naglasio da će Tim za implementaciju projekta „Participativno budžetiranje“ isti značaj dati svakom predlogu.

„Prilikom pregledanja anketnih listića, zabeležićemo svaku ideju i građanima ih predočiti, bez obzira na to da li  neki predlog ima dva ili  302 glasa“, kazao je Branislav Svorcan.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

  • Rok za prikupljanje predloga je 20. oktobar
  • Projekte su predložili i Sava Dojić, član Gradskog veća za oblast finansija i privrede i Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice za oblast kulture i informisanja