РАДНА ГРУПА ПОТВРДИЛА РЕЗУЛТАТЕ ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА

У Градској управи града Сомбора одржан је састанак Радне групе за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину. Чланови радне групе су потврдили резултате другог круга анкетирања у оквиру процеса „Партиципативног буџетирања“ и проследили одлуку грађана надлежним службама Градске управе, које ће, након консултација, тај предлог Радне групе обрадити и уврстити у предлог Буџета града за 2019. годину. На састанку је било речи и о даљим мерама Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину, који поред самог „Партиципативног буџетирања“ предвиђа низ мера којима се врши укључивање грађана, удружења грађана као и других заинтересованих актера у процес креирања буџета и трошења средстава. У наредном периоду биће одржано неколико јавних расправа које ће за тему имати сам Буџет града, а поред тога Радна група и Градска управа ће вршити константно информисање грађана о својим активностима путем медија, штампаних материјала и друштвених мрежа.

 • Sastanak radne grupe 27-11-2018 4
 • Sastanak radne grupe 27-11-2018 3
 • Sastanak radne grupe 27-11-2018 2
 • Sastanak radne grupe 27-11-2018 1

ЗАВРШЕНО АНКЕТИРАЊЕ ГРАЂАНА У ОКВИРУ ПРОЦЕСА ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА

Градска управа града Сомбора је по четврти пут спровела процес ”Партиципативног буџетирања” чиме је свим Сомборцима омогућила да, прво, предложе пројекте који би се финансирали средствима из градског буџета, а затим и да, у другом кругу, гласањем дају своју подршку оном предлогу за који мисле да ће им у највећој мери допринети подизању квалитета живота у локалној заједници.

Први круг анкетирања грађана спроведен је у периоду од 10. до 20. октобра 2018. године и тада је прикупљено укупно 80 пројектних предлога грађана, од којих се првих пет по броју гласова нашло на анкетном листићу у другом кругу, спроведеном у периоду од 10. до 20. новембра 2018. године. Од укупно 29.000 одштампаних анкетних листића грађани су искористили 5.252 док је посебно приметно повећано интересовање грађана за гласање електронским путем, где је преко упитника постављеног на званичном сајту града Сомбора гласало 679 суграђана, што у збиру даје 5.931 попуњен анкетни листић.

Чланови Радне групе за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину су након пребројавања анкетних листића пристиглих из свих градских и сеоских месних заједница као и Услужног центра Градске управе утврдили следеће резултате:

1. Бачки Брег – уређење Дома културе – 776 гласова
2. Чонопља – реконструкција зграде Библиотеке – 1.857 гласова
3. Сомбор – изградња шеталишта и осветљења уз канал (од ресторана ”Слон” до купалишта на Тромеђи) – 2.235 гласова
4. Бачки Моноштор – уређење Дома културе – 966 гласова
5. Сомбор – уређење улице Суботички пут (од пружног прелаза до обилазнице) – 89 гласова
Неважећих је било 11 листића.

Радна група ће у најкраћем року одржати састанак на коме ће формирати званичну листу предлога и исту упутити надлежним службама Градске управе које ће, као и у случају претходних циклуса ”Партиципативног буџетирања” одлучити сходно приказаним резултатима.

ЗАВРШЕН ДРУГИ КРУГ АНКЕТИРАЊА ГРАЂАНА

Званично је завршен други круг анкетирања грађана у оквиру процеса „Партиципативног буџетирања“. Чланови Радне групе за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину су приступили бројању анкетних листића из 22 месне заједнице са територије града Сомбора, као и гласова прикупљених у Услужном центру Градске управе града Сомбора, те електронских гласова, којих је ове године значајно више него протекле. Укупан број анкетираних грађана превазишао је очекивања чланова Радне групе и потврдио да су Сомборци заинтересовани, пре свега, за сарадњу са Градском управом када се ради о трошењу средстава градског буџета, али и за разговор о томе шта је и на који начин потребно променити и урадити како би живот у градским и сеоским месним заједницама био квалитетнији. Резултати бројања ће бити објављени на сајту града Сомбора, као и у локалним медијима.

 • Brojanje listića
 • 20181121_115831

ВЕЛИКИ ОДЗИВ ГРАЂАНА У ДРУГОМ КРУГУ АНКЕТИРАЊА У ОКВИРУ ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА

Остала су само два дана до краја другог круга анкетирања грађана у оквиру процеса „Партиципативног буџетирања“ за 2018. годину. Чланови Радне групе за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину, Јована Грујич и Бранимир Трбојевић обишли су градске месне заједнице „Селенча“, „Нова Селенча“ и „Стара Селенча“ и уверили се у повећано интересовање грађана да својим гласом подрже неких од пет предлога који су се нашли на анкетном листићу. Повећано интересовање и учешће грађана приметно је и у Услужном центру Градске управе где је постављена кутија за прикупљање анкетних листића, али и преко система електронског гласања на званичном сајту града Сомбора, где је досада прикупљен број гласова увелико премашио укупан број прикупљених листића у првом кругу. Досадашњи ток анкетирања грађана, поготово у другом кругу увелико афирмише настојања чланова радне групе, али и саме Градске управе да се на одређени начин приблићи својим суграђанима и омогући им да искажу своје потребе, идеје и сугестије.

 • MZ Stara Selenča 1
 • Uslužni centar Gradske uprave
 • MZ Stara Selenča 2
 • Gerontološki dom 2
 • Gerontološki dom 1

СПРОВЕДЕНО АКЕТИРАЊЕ ГРАЂАНА У ЦЕНТРУ ГРАДА

У оквиру „Партиципативног буџетирања“, чланови Радне групе за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину Кристина Харјунг и Бранислав Сворцан су уз помоћ Координатора за младе и децу Бојане Нешовић, организовали гласање испред старе Градске куће. Током два сата, седамдесетак грађана је гласало за неки од пет предложених пројектних предлога који су се нашли на анкетном листићу. Овакав вид гласања је уведен још 2015. године када је Партиципативно буџетирање први пут спроведено на територији града Сомбора и поред могућности електронског гласања показало се као веома ефикасан начин изјашњавања грађана. Такође, поред самог анкетирања подељен је и велики број флајера о Реформи пореза, те о спровођењу Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину.

Други круг анкетирања грађана траје до 20. новембра 2018. године, након чега ће чланови радне групе објавити резултат и победника „Партиципативног буџетирања 2018“.

 • DSC_1492
 • DSC_1486
 • DSC_1484
 • DSC_1468

ПОДРЖИ ИДЕЈУ И ГЛАСАЈ

У оквиру Пројекта „Партиципативно буџетирање“ почело је гласање у другом кругу Партиципативног буџетирања.

Анкетни листићи на коме грађани могу да гласају за један од пет идеја односно предлога су дистрибуирани  уз октобарске рачуне за услуге ЈКП „Чистоћа“.

На анкетном листићу предложено је пет пројеката:

 1. Бачки Брег-уређење Дома културе
 2. Чонопља-реконструкција зграде библиотеке
 3. Сомбор-изградња шеталишта и осветљење уз канал (од ресторана „слон“ до купалишта на Тромеђи)
 4. Бачки Моноштор-уређење Дома културе
 5. Сомбор-уређење улице Суботички пут (од пружног прелаза до обилазнице).

Анкетни листићи се могу предати на местима где су гласачке кутије биле  постављене и у првом кругу односно у Услужном центру Градске управе у згради Жупаније, градским и сеоским месним заједницама, Геронтолошком дому на Првомајском булевару, као и у неколико већих малопродајних објеката.

Грађани који желе да гласају могу то да учине и 16. новембра на штанду који ће бити постављен код старе Градске куће у времену од 10 до 12 сати. Гласаће се путем гласачких листића, а сваки гласач ће на штанду добити све неопходне информације.

Анкетни листић састављен је и у електронском облику, и доступан је овде.

Рок за предају анкетних листића је 20.11.2018.године.

Овим путем позивамо грађане да одвоје мало времена  и својим гласом допринесу да се средства уложе у пројекат који већина становника жели да се реализује, и на тај начин буду  прави партнери у остваривању бољег живота у  нашој локалној заједници.

Хвала унапред

 

 • фотографија 1
 • фотографија 2

ЗАВРШНО ГЛАСАЊЕ ЗА ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ

Симболичним убацивањем листића од стране чланова Радне групе за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину отпочело је гласање грађана у другом кругу Партиципативног буџетирања. Гласање је започело данас у просторијама Услужног центра Градске управе града Сомбора, док ће сутра (10. новембра) гласање започети у све 22 месне заједнице на територији града. Кутије, у које грађани могу убацити листиће, налазе се на истим местима као и у првом кругу анкетирања, тј. у просторијама градских и сеоских месних заједница, у Геронтолошком дому на Првомајском булевару, као и у неколико већих малопродајних објеката у граду.

 „Грађани ће гласати за један од пет предлога који су у првом кругу гласања најчешће предлагали, а то су: Уређење дома културе у Бачком Брегу, реконструкција зграде библиотеке у Чонопљи, изградња шеталишта и осветљења уз канал (од ресторана „Слон“ до купалишта на Тромеђи), уређење Дома културе у Бачком Моноштору и уређење улице Суботички пут (од пружног прелаза до обилазнице), рекао је Бранислав Сворцан  помоћник градоначелнице за област културе и информисања на данашњој конференцији за новинаре уприличеној због почетка завршног гласања.

Анкетни листићи са предлозима, грађанима су уручени са рачунима за услуге које врши ЈКП „Чистоћа“. Гласање се обавља заокруживањем броја испред предлога на штампаном анкетном листићу.

За потребе завршног гласања у оквиру Партиципативног буџетирања штампано је 30.000 анкетних листића, гласање траје до 20. новембра 2018. год. а у петак 16. новембра на штанду који ће бити постављен код старе Градске куће у времену од 10 до 12 сати грађани који желе да гласају а из неког разлога немају листић могу то да учине и тада или путем електронског обрасца који ће 10. новембра бити постављен на званичном сајту града Сомбора.

ОБАВЕШТЕЊЕ ВЕЗАНО ЗА УТВРЂИВАЊЕ ПОРЕЗА НА ИМОВИНУ ЗА КУЋЕ КОЈЕ СЕ КОРИСТЕ ЗА ОДМОР И/ИЛИ РЕКРЕАЦИЈУ (ВИКЕНДИЦЕ)

У току је попис непокретности на територији Града Сомбора, у оквиру пројекта “Реформа пореза на имовину“ који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, а све у циљу евидентирања нових објеката и промена на објектима који се налазе у евиденцијама Одељења локалне пореске администрације, ради обезбеђивања што већег обухвата пореза на имовину и равномернијег оптерећења грађана.

У оквиру наведеног, поред кућа за становање, станова, пословних објеката, гаража и гаражних места, пописују се и објекти за одмор и/или рекреацију у викенд насељима.

Објекти за одмор и/или рекреацију су предмет опорезивања и у том смислу се разврставају у категорију објеката – куће за становање.

За утврђивање пореске обавезе нису од значаја чињенице да ли се плаћа закуп земљишта надлежним јавним предузећима, да ли је уписано право својине у земљишне књиге и слично. Од значаја за опорезивање је фактичко стање односно постојање објекта и право својине, коришћења или постојање државине од стране физичког или правног лица.

Пореска обавезе обрачунаће се од дана настанка, дана стицања права, дана почетка коришћења, дана оспособљавања, дана издавања употребне дозволе, односно омогућавања коришћења на други начин, а највише 5 година уназад.

Предмет опорезивања јесте корисна површина објекта односно , збир подних површина између унутрашњих страна спољних зидова објекта (искључујући површине балкона, тераса, лођа, неадаптираних таванских простора и простора у заједничкој недељивој својини свих власника економски дељивих целина у оквиру истог објекта).

Обвезницима који користе објекте за одмор и/или рекреацију у викенд насељима на територији Града Сомбора, а не налазе се у евиденцијама овог Одељења као обвезници пореза на имовину, упућени су позиви да поднесу пореску пријаву за исте.

Неподношење пореске пријаве представља порески прекршај у складу са чланом 180. Закона о пореском поступку и пореској администрацији.

УЧЕШЋЕ ГРАДА СОМБОРА НА СТРУЧНОМ СКУПУ АРАНЂЕЛОВЦУ

У оквиру Пројекта „Унапређење ревизије на општинском нивоу у циљу јачања одговорности и ефикасности у управљању јавним финансијама“ од стране УНДП дана 30. и 31. октобра 2018.г. у Аранђеловцу је организован стручни скуп на тему: „Транспарентно управљање јавним финансијама и учешће грађана: важност информисања и представљање добре праксе“.

Град Сомбор је учествовао у наведеном скупу представљајући добру праксу у области прикупљања пореза на имовину и укључивања грађана у процесу трошења прикупљених средстава, а у оквиру пројекта „Реформа пореза на имовину“, који је финансиран од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ). Презентацију коју је том приликом представила Бисерка Јовићевић, Начелница Одељења локалне пореске администрације Градске управе града Сомбора, можете видети на линку.

САСТАНАК РАДНЕ ГРУПЕ ПОВОДОМ ДРУГОГ КРУГА АНКЕТИРАЊА ГРАЂАНА У ПРОЦЕСУ ПАРТИЦИПАТИВНОГ БУЏЕТИРАЊА

Чланови Радне групе за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину одржали су састанак поводом почетка другог круга анкетирања грађана у оквиру процеса Партиципативног буџетирања. Као што је и договорено на ранијим састанцима, други круг анкетирања грађана о њиховим предлозима за уређење локалних заједница одржаће се у периоду од 10. до 20. новембра. Грађани Сомбора и 15 насељених места, ће, као и у претходном кругу анкетне листиће добити заједно са рачунима ЈКП „Чистоћа“, а попуњен листић ће моћи да убаце у гласачке кутије у градским и сеоским месним заједницама, на местима где су кутије биле постављене и у првом кругу, као и у Услужном центру Градске управе у згради Жупаније, као и на Тргу светог Тројства, 16. новембра када ће чланови Радне групе за реализацију Акционог плана за укључивање грађана у процес доношења одлука о трошењу средстава прикупљених на основу пореза на имовину заједно са својим суграђанима спровести гласање на отвореном.